- Verhalen
- Hockey & techniek: een top combinatie volgens PP én Thirsa Kho
- Home
- De Standaard
- Verhalen
- Hockey & techniek: een top combinatie volgens PP én Thirsa Kho
- Home
- De Standaard
- Verhalen
- Hockey & techniek: een top combinatie volgens PP én Thirsa Kho
Hockey & techniek: een top combinatie volgens PP én Thirsa Kho
Op zaterdag 12 juni hebben onze stagiairs Sjoerd en Jules een heuse hockey-techniekdag georganiseerd bij hockeyclub NMHC in Nijmegen. Een passie van Peter Paul en het werkveld waarin we ons veel begeven worden samengebracht: hockey en techniek. Ter ere van deze leuke combinatie hebben we een interview kunnen regelen met hockeytalent van Nijmeegse bodem: Thirsa Kho.
- 02-10-2024
- Verhalen
Bron foto: Thirsa Kho
Thirsa Kho (20) hockeyt bij Dames 1 van Oranje Rood in Eindhoven en combineert deze topsport met een bachelor in Mechanical Engineering aan de TU Eindhoven. Ze heeft jarenlang in Nijmegen gehockeyd en heeft ongeveer twee jaar geleden de overstap gemaakt naar onze Brabantse zuiderburen. Na een toernooi met NL Onder 18, wat plaatsvond bij Oranje Rood, werd zij gescout door de Eindhovense club. Het verzoek van Oranje Rood kwam haar goed uit, aangezien Eindhoven genoeg te bieden heeft als het om technische studies gaat.
Hoe ziet een hockey-week er uit?
Als je topsporter bent moet er natuurlijk getraind worden, en bij Thirsa is dat niet anders: “Op maandag begin ik de week met een uur krachttraining. Op dinsdag een uur cornertraining en daarna twee keer anderhalf uur training. Woensdag één uur kracht en dan geef ik nog anderhalf uur training. Donderdag twee keer anderhalf uur training, vrijdag een uur cornertraining en anderhalf uur training. Zaterdag coach ik de meisjes C1 en zondag speel ik zelf”.
Naast al die training studeer je ook nog Mechanical Engineering, wat houdt dat eigenlijk in?
“Eigenlijk is Mechanical Engineering een internationale variant van werktuigbouwkunde. Je hebt van alles wel een beetje wat. Veel wiskunde, want je moet veel berekeningen maken, maar ook over materialen en het bouwen van bijvoorbeeld huizen. Hoe zorg je ervoor dat dat niet in elkaar stort? Je hebt ook een kant met analyse van data. Dat vind ik wel interessant, hoe werken bijvoorbeeld systemen in een ziekenhuis? Hoe maak je een MRI? Hoe gebeurt die beeldvorming en hoe werkt zo’n apparaat? Het is eigenlijk heel breed, maar dat vind ik juist leuk.”
Zie je iets van je opleiding terug in hockey, of andersom?
“Op zich wel een beetje. Ik denk best wel praktisch, en daardoor kan je bijvoorbeeld als je een bal slaat best wel vaak een soort verband zien, met welke hoek bijvoorbeeld. Of de technieken van een hockeystick met een bepaalde kromming. Je snapt dat soort dingen gewoon, maar het is niet per sé zo dat ik daar iets mee doe. Misschien dat ik er onbewust wat meer over nadenk.”
Sociale leven: ook dat is topsport!
Je zou denken: met een drukke hockeyweek en een universitaire technische opleiding houd je weinig tijd over voor leuke dingen. Maar ook dát krijgt Thirsa bolgewerkt, ze draait zelfs mee in de studievereniging van haar opleiding binnen een commissie. Natuurlijk zijn er verschillende meningen over wat ze doet naast haar studie, maar gelukkig zijn er ook genoeg mensen die haar ondersteunen en aanmoedigen (waaronder het team van PP!).
Bron foto: Thirsa Kho
Wij vonden het erg leuk om van Thirsa te horen hoe het leven als studerend topsporter eruit ziet. Ook kijken wij met een trotse blik terug op de hockey-techniekdag die georganiseerd werd bij Thirsa’s oude thuisbasis: NMHC. Onder de deskundige leiding van het Junior Technovium konden de kids hun oude stick pimpen tot een creatief kunstwerk of een praktisch gebruiksvoorwerp. Het Junior Technovium en PP personeelsdiensten hopen hiermee een aantal kinderen enthousiast te hebben gemaakt voor techniek. Voor een leuke sfeerimpressie: bekijk hier de aftermovie!
Ben jij nou geïnteresseerd geraakt in de techniek-/maakindustrie en opzoek naar een baan? Bekijk eens onze vacatures! We hebben een ruim aanbod in deze branche.